SASSENHEIM, 4 mei 2023 – Een toespraak van burgemeester Breuer, twee minuten stilte en het Wilhelmus gespeeld door Adest Musica. Zo werd donderdag tijdens de Nationale Herdenking de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies die daarna hebben plaatsgevonden. Na afloop was er grote belangstelling voor een tentoonstelling over de oorlogsjaren in Het Oude Koningshuys. Foto’s Edwin van der Wijngaard.

“Wij leven al 78 jaar in vrede. We hebben gezien hoe broos dat is. Een oorlog in Europa hadden we een paar jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. Laten we daarom dankbaar zijn dat we in vrede leven. Die vrede koesteren en samen staan voor een wereld zonder oorlogen. Samen en in harmonie”, aldus Breuer.

Oude Koningshuys
In de verschillende ruimtes van het eeuwenoude Sassenheimse huis, ooit bewoond door stadhouder Willem III en de dochters van Willem van Oranje, was een fototentoonstelling en een film over de oorlogsjaren te bekijken. De huidige bewoners, de familie Bayer, had de Máximakamer, de bibliotheek en de tuin beschikbaar gesteld om in het 17de-eeuwse gebouw een tentoonstelling over de oorlog te organiseren. Honderden Sassenheimers stonden hiervoor donderdagavond in de rij bij het Oude Koningshuys.

Bron: de Teyding.nl